vrijdag 27 mei 2016

Een muur is niet altijd een muur!

'Binnenkort kan ik de buitenmuren afmaken,' zei ik nog geen week geleden. En technisch gezien heb ik ook een buitenmuur afgemaakt, in werkelijkheid echter .... Maar laat ik bij het begin beginnen en vertellen hoe ik het aangepakt heb.

This is a how to make a wall from egg carton boxes blog, which I hope to translate some other time :')


Mijn voorbeeld voor de winkelgevel was destijds (deze foto van) de winkel in The Wizarding World of Harry Potter. Vrije grote, niet al te ruwe stenen die - in combinatie met het houtwerk - een wat rozig/paarsige uitstraling hebben in mijn ogen.Ik besloot die stenen te maken van eierdoos karton, een methode die ik al in verschillende vormen langs had zien komen bij andere miniaturisten en waarvoor ik dus geen credit claim :)
Omdat ik wat grotere stenen wilde maken, heb ik enkel de platte deksels van de eierdozen gebruikt. Alle grotere stukken netjes recht gesneden en de andere delen ook gelijk gesorteerd voor een eventueel volgend project. In het midden op de foto zie je een proefstukje liggen, waarbij ik op karton wat stenen had geplakt en daarna op verschillende manieren had geverfd. De rechterkant beviel het best en op die manier ben ik dan ook de stapel eierdooskarton gaan verven.


De eerste laag: Cottage green hobbyverf van de Action (of Aldi), inderdaad dezelfde kleur waarmee alles in de winkel geverfd is :) Ik denk dat het voor zich spreekt dat ik enkel de bovenkant gedaan heb.


Voor de tweede laag heb ik bij het groen wat zwarte en rode verf gemengd tot ik een paarsachtige tint gekregen had. Zoals je kunt zien, komt op sommige plaatsen de lichtere verf nog wat tevoorschijn en dat heb ik zo gelaten.


De derde laag moest voor het kleurverschil tussen de stenen gaan zorgen. De paarsige kleur van de tweede laag was de basis, maar voor elk stuk karton mengde ik er nog wat verf bij, De ene keer meer groen, dan meer rood en soms wat meer zwart. Het mengde deed ik niet egaal, met een kwast, maar ik dipte met een stukje schuurspons in bv het zwart en daarna in het paars of nog wat extra groen. Daarna dopte ik dan losjes over de - opgedroogde - tweede paarse laag tot ik tevreden was. Op deze manier heb ik een stuk of 17 eierdoosdeksels geverfd tot ik een bonte mengeling aan tinten had, die toch bij elkaar pasten.


De geverfde stukken karton heb ik eerst in repen gesneden van 1,5, 2 en 3 cm breed. Daarna die repen ik stukjes van verschillende lengte. Dit gaf naast een grote variatie aan kleuren ook een variatie aan verschillende afmetingen. De grootste stenen zijn 3 x 3 cm, de kleinste 1 x 1,5 cm.
Het was een complete tegelfabriek geworden ;)


Omdat ik huiverig was voor kromtrekkende muren, besloot ik de stenen op een stuk (kaarten)karton te plakken. Dat karton heb ik eerst op maat gesneden, de zijmuur inclusief het stuk naast het raam zodat ik de stenen 'de hoek om kon laten gaan'.


En toen een leuk karweitje wat wel geduld vroeg :) Ondanks mijn poging op het lekker random te doen, blijken er achteraf toch iets te veel doorlopende lijnen/voegen in te zitten, maar afgezien daarvan was ik wel tevreden. Ik legde telkens een aantal stenen in een patroon, ging dan weg en kwam iets later terug om ze vast te plakken zodat ik er met een 'frisse' blik naar keek. Zo deed ik telkens een stukje. Op de vouwnaad plakte ik verder en ook bij de boven- en zijkant plakte ik iets over de rand heen zodat ik zeker wist dat ik niet net te krap uit zou komen.


Toen de hele zijkant klaar was, heb ik de winkel incl het 'muurtje' op zijn kant gelegd (zonder dat het al gelijmd was) en heb de uitstekende stenen met een scherp hobby mes langs een liniaal afgesneden. Hierbij is het wel zaak om het langzaam te doen en niet het eierdooskarton mee te scheuren.


Het resultaat!


Prachtige kleuren, mooie tegels, maar toch ... ik ging twijfelen. Was het wel geschikt voor een muur?
Ik vroeg advies in de FB groep Poppenhuis & Tips en hoewel de meningen verdeeld waren ^^ werd het mij wel duidelijker dat dit niet de juiste muur was voor de Verenwinkel. Er kwamen ook verschillende adviezen langs, maar of die pasten niet bij een tovenaarswinkel of niet bij het materiaal (karton ipv hout).


Na er een nachtje over geslapen te hebben, heb ik besloten om de mooie paarsige stenen te bewaren voor een vloer in een toekomstig project en om voor de buitenkant van de Verenwinkel voor het bovenstaande behangpapier van Art of Mini te gaan (a) Ik ben ook erg tevreden over hun behang dat ik voor de binnenmuren heb gebruikt en ik denk dat deze oude stenen muur beter bij een tovenaarswinkel passen en ook goed bij de ramen en de voordeur :)
Het zal nu wel iets langer duren voor de winkel klaar is, aangezien ik op de volgende beurs moet wachten, maar ik heb nog genoeg andere dingen te doen op minigebied!


2 opmerkingen:

 1. Ziet er super uit. En je kunt bij Art of Mini natuurlijk ook online bestellen. Maar ik vind het zo heel mooi geworden. Sorry ik was ook een van degene die dat over je wand hebt gezegd. Prachtig echt waar. Maar alleen niet als muur
  Wilde echt geen domper zetten op je mooie werk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne,

   Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor. Ik ben altijd blij met eerlijke en opbouwende kritiek. Tenslotte heb ik nog een heleboel te leren ;) En teleurstellingen horen daar soms bij ^^ Leuk iig dat je even hier bent komen kijken!

   Verwijderen