woensdag 6 juli 2016

Het hemelbed / The fourposter bed 2


Omdat ik de vorige avond gelezen had dat olieverf er veel langer over doet om te drogen, was ik erg blij om de volgende morgen te ontdekken dat sommige delen al droog genoeg waren om te kunnen lijmen.

Daar kan ik een paar redenen voor bedenken, al is dat puur giswerk :)
  • de onderdelen die ik geverfd had zijn een stuk kleiner dan een 1:1 schilderij, En waarschijnlijk zit de verf er ook minder dik op.
  • omdat ik de olieverf een beetje te dik vond om fijn te kunnen uitsmeren, heb ik af en toe m'n kwast even in de beits gedoopt zodat de verf wat verdund werd (misschien een not-done in de schilderwereld, maar als het werkt dan werkt het ^^).
  • 's avonds had ik nog een poos de loeplamp er van dichtbij op laten schijnen omdat ik gelezen had dat (zon)licht het proces van drogen wat zou kunnen versnellen (vanwege de warmte als ik het goed heb).


Het hoofdeinde wordt aan de binnenkant van het frame vastgelijmd in een hoek van 90 graden.


De pilaren kunnen pas worden gelijmd als het dak droog is, maar ik ontdekte dat ik daar enkel de bovenkant nog maar van het geverfd, dus wachten tot de onderkant ook redelijk (a) opgedroogd was.


Toen de lijst voor de hemel droog was, konden de pilaren vastgelijmd worden. Enkel aan de onderkant want de bovenkant moet er nog afkunnen om uit te vogelen hoe ik de gordijnen moet bevestigen. 
Door het gewicht van de bovenkant hadden de pilaren de neiging om scheef te gaan zakken, dus heeft het geheel het grootste gedeelte van de dag met ondersteuning staan drogen. Telkens als ik die ondersteuning (de grote fles gesso tegen de zijkant ^^) weghaalde, begon het weer opnieuw :')

Genoeg tijd dus om in de tussentijd de plamuur op het kleinere stuk karton voor het voeteinde te embossen, zodat ik dat daarna ook kon bewerken met gesso, en verven.
Iets te laat, na het verven met de olieverf, had ik in de gaten dat ik het stuk voor het voeteinde even breed had gesneden als het hoofdeinde. Vanwege de twee pilaren moest dit natuurlijk iets smaller zijn, dus toen de verf weer droog was moest ik het op maat snijden en het snijrandje bij verven.
Tegen het eind van de middag was alles droog en vastgelijmd, afgezien van het bovendeel.


Vanmorgen ook het bovenstuk vastgelijmd en de lattenbode erin gelegd. 
En daarmee is de bedombouw klaar :)

Tijd om na te denken over matrassen, beddengoed en gordijnen :)

Bron

Dit is een plaatje dat ik vond van hoe ik de gordijnen ongeveer wil gaan maken. Hoe? Nog geen idee ;)

Quilt-stof LQ503 van Minidoor

Voor het zoeken van een mooie stof keek ik als eerste bij Minidoor en daar vond ik dit mooie quilt-stofje. En goede kleur voor een Zwadderaar, lijkt me, en het past ook mooi bij de kleur van het bed, gok ik. Als tweede stof denk ik aan een effen, crème of gebroken wit.

Draco wilde niet te enthousiast reageren, maar gaf zijn goedkeuring met een genadig knikje. Juvie daarentegen keek op van de vloer waar ze probeerde wat Haardpoeder weg te poetsen en staarde verrukt naar de stof die ik heb uitgekozen. 
"Oh, meneer Malviezus! U gaat een heel mooi bed krijgen, denk Juvie."
"Malfidus, dwaze elf! Malfidus!" klonk het geërgerd voor Draco wegbeende.

1 opmerking: